Tandregulering

Nogle børn har behov for tandregulering

I forbindelse med de regelmæssige tandeftersyn vurderes tændernes frembrud og tandstillingen. Efter behov henvises børnene til undersøgelse af specialtandlæge, og som forældre får I besked om resultatet af undersøgelsen.
Tandreguleringsbehandlinger til børn i Ringkøbing-Skjern Kommune foretages af specialtandlæge Ane Juul. Hvis specialtandlægen vurderer, at et barn kan tilbydes tandregulering, bliver både barn og forældre indbudt til et møde, hvor vi taler om behov og behandlingsmuligheder.

Husk – det er jer og jeres barn, der bestemmer, om I vil sige ja til behandling.

 

Hvad siger loven?

Tandregulering er en del af det tandplejetilbud, der skal tilbydes af den kommunale børne- og ungdomstandpleje. Det fremgår af loven, hvilke typer tandstillingsfejl, der er så alvorlige, at kommunen skal tilbyde gratis tandregulering. Kosmetisk tandregulering er ikke en del af det kommunale tandplejetilbud.

 

Hvornår er det bedst at få rettet tænderne?

Tandlægerne følger tandstillingens udvikling hos det enkelte barn. Tandreguleringsbehandlingen skal foretages på det tidspunkt, hvor det er bedst i forhold til tandstillingsfejlen. I nogle tilfælde er det gavnligt at starte tidligt med tandregulering for at bryde en uheldig udvikling i tandsættet. De fleste tandstillingsfejl behandles dog først, når de blivende tænder er brudt frem.

 

Hvad sker der, når man har fået bøjler på?

  • Mundhygiejnen
    Når du har bøjle på, samler madrester og bakterier sig nemmere på tænderne, og du skal derfor bruge mere tid på tandbørstningen. Når du har fået bøjlerne på, får du undervisning i, hvordan tænderne skal børstes rene. Tandreguleringen vil blive afbrudt af tandlægen, hvis du ikke er tilstrækkelig omhyggelig med tandbørstningen. Der er nemlig stor risiko for at få huller langs med bøjlen, hvis tandbørstningen ikke er i orden.
  • Ømme tænder
    Tænderne kan godt være ømme de første dage efter man har fået fast bøjle på, og efter, at man har fået strammet bøjlen.
  • Hvad må man ikke spise?
    Alt hvad der er hårdt, sejt og klæbrigt – f.eks. karameller, lakrids, vingummi og tyggegummi. Hvis man skal spise gulerødder, æbler eller pærer, skal de skæres i mindre stykker, så man ikke skal bide dem over med fortænderne.
  • Neglebidning?
    Man må ikke bide negle. Det kan skade fortændernes rødder.
  • Hvis bøjlen går løs?
    Hvis noget går i stykker, skal det repareres hurtigt. Derfor er det vigtigt, at man straks henvender sig til tandreguleringsklinikken for at aftale tid til reparation.

 

Hvad sker der, når bøjlerne er fjernet?

Når bøjlerne er fjernet efter tandreguleringen, vil tænderne meget nemt kunne flytte sig tilbage igen. Derfor er det i langt de fleste tilfælde nødvendigt at fremstille nogle afslutningsbøjler til tænderne.

Tandklinikken Ringkøbing

Holmegårdsvej 10
6950 Ringkøbing
Tlf. 99 74 24 00

Tandklinikken Skjern

Bredgade 108
6900 Skjern
Tlf. 99 74 22 75

Tandplejens kontor

Anita Hedegaard Pedersen
Tlf. 99 74 16 48
E-mail: anita.h.pedersen@rksk.dk
Sikker mail: tandplejen@rksk.dk

Overtandlæge

Ulla Henningsen
Dyrvigsvej 9
6920 Videbæk
Tlf. 21 34 07 26